Možnosť predĺženia lehoty na podanie daňového priznania za rok 2021.

Aj v tomto roku platí, že daňovník si môže predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania a to:

  • najviac o 3 celé kalendárne mesiace, ( do 30. júna 2022 s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii. Daňovník v oznámení uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá daňové priznanie, v tejto novej lehote je daň aj splatná [§ 49 ods. 3 písm. a) ZDP]),
  • najviac o 6 celých kalendárnych mesiacov, ( do 30. septembra 2022, ak súčasťou príjmov sú zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí, tzn. musí ísť o príjmy, ktoré sú v zahraničí predmetom dane a nie sú od dane oslobodené, s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii.)

Daňovník v oznámení uvedie túto skutočnosť a novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá daňové priznanie, v tejto novej lehote je daň aj splatná. Ak v podanom daňovom priznaní daňovník neuvedie zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí, správca dane uplatní postup podľa § 155 a § 156 daňového poriadku, tzn. uloží daňovníkovi pokutu za oneskorené podanie daňového priznania.

Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie 2021 musí byť podané správcovi dane najneskôr v lehote na podanie daňového priznania, tzn. najneskôr 31. 3. 2022.

Daňovník v konkurze alebo v likvidácii si nemôže predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania na základe oznámenia, ale tento daňovník podáva správcovi dane žiadosť o predĺženie lehoty najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania. Správca dane môže rozhodnutím predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania najviac o 3 kalendárne mesiace, pričom proti tomuto rozhodnutiu sa nemožno odvolať [§ 49 ods. 3 písm. c) ZDP].

V súlade s § 27 ods. 4 daňového poriadku, ak koniec lehoty pripadne na sobotu, nedeľu alebo deň pracovného pokoja, posledným dňom lehoty je najbližší nasledujúci pracovný deň. Napr., ak si daňovník predĺži lehotu na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie 2021 do 30. 4. 2022, keďže 30. 4. 2022 je sobota, posledným dňom lehoty na podanie daňového priznania a zaplatenie dane je 2. 5. 2022, tzn. najbližší nasledujúci pracovný deň.