Ohlásenie živnosti a správne poplatky

Ohlásenie živnosti (vyplnený formulár s povinnými prílohami) môžete v dnešnej dobe nahlásiť dvoma spôsobmi: osobne alebo elektronicky.

Pri osobnom ohlásení je potrebné navštíviť živnostenský úrad (JKM – Jednotné kontaktné miesto) a odovzdať vyplnený formulár na ohlásenie živnosti, ku ktorému podnikateľ pripojí aj všetky potrebné prílohy.

Od platnosti zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov je povinnou prílohou podľa § 46 ods. 1 písm. g) živnostenského zákona vyplnený a podpísaný formulár – Súhlas so spracovaním osobných údajov. Súhlas so spracovaním osobných údajov sa udeľuje na dobu podľa zákona č. 395/2002 Z. z. o archívoch a registratúrach a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v spojení s Registratúrnym poriadkom Ministerstva vnútra SR.

Pri osobnom ohlásení živnosti zaplatíte za každú voľnú živnosť správny poplatok vo výške 5 eur a za každú viazanú alebo remeselnú živnosť správny poplatok vo výške 15 eur.

Elektronické ohlásenie živnosti sa uskutočňuje cez Ústredný portál verejnej správy www.slovensko.sk.

Podáva sa rovnaký formulár spolu s povinnými prílohami, ktorý je potrebné podpísať zaručeným elektronickým podpisom. Je potrebné mať občiansky preukaz s elektronickým čipom, tzv. eID kartou a zabezpečiť si všetky technické parametre potrebné na elektronické ohlasovanie živnosti, ktoré sú k dispozícii na stránke Ministerstva vnútra SR http://www.minv.sk/?informacie- k-elektronickemu-podaniu.

Po úspešnom elektronickom odoslaní formulára, najneskôr do 24 hodín od odoslania, dostanete do svojej elektronickej schránky správu o platobných podmienkach pre úhradu správneho poplatku, ktorý je potrebné uhradiť prevodom na účet Štátnej pokladnice, a to do 15 dní odo dňa prijatia správy.

V prípade takejto platby je veľmi dôležité dodržať všetky informácie o platobných podmienkach, aby bolo možné platbu priradiť k vášmu podaniu. Po úhrade poplatku si budete môcť osvedčenie o živnostenskom oprávnení prevziať na miestne príslušnom živnostenskom úrade (JKM) alebo vám môže byť doručené na poštovú adresu uvedenú v ohlásení. Možnosť doručenia si zvolíte priamo pri vypĺňaní formulára.

Dobrá rada:

V prípade elektronického ohlásenia živnosti nezaplatíte za voľnú živnosť žiadny poplatok a za každú remeselnú alebo viazanú živnosť zaplatíte len 7,50 eura.

Fyzickej osobe vzniká živnostenské oprávnenie už dňom jeho ohlásenia, prípadne v neskorší deň, ktorý si uviedla v ohlásení. Keď živnostenský úrad preverí, či ohlásenie spĺňa všetky náležitosti a podnikateľ spĺňa všetky podmienky stanovené živnostenským zákonom, vydá osvedčenie o živnostenskom oprávnení najneskôr do troch pracovných dní odo dňa, keď mu ohlásenie živnosti a výpis z registra trestov boli doručené. Pokiaľ by ale náležitosti ohlásenia neboli splnené alebo by boli nezrozumiteľné, živnostenský úrad vyzve podnikateľa, aby tieto nedostatky odstránil, a to v lehote najmenej 15 dní. Ak tak neurobí, konanie bude zastavené. V prípade, že podnikateľ nespĺňa podmienky stanovené zákonom, živnostenský úrad rozhodne, že živnostenské oprávnenie nevzniklo (§ 47).

Vznik a trvanie živnosti z hľadiska odvodov a daní

Zdravotná poisťovňa

V prípade, ak ste vo formulári na ohlásenie živnosti uviedli svoju zdravotnú poisťovňu v časti A1 alebo vyplnili časť D – Prihlášku na verejné zdravotné poistenie, registračnú povinnosť za vás vykonal živnostenský úrad. Ak ste tak nespravili alebo vykonávate samostatnú zárobkovú činnosť na základe iného ako živnostenského oprávnenia, ste povinný sa registrovať sám ako SZČO do 8 dní od vzniku tejto skutočnosti (§ 23, § 6 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení neskorších predpisov).

Ak v niektorej zdravotnej poisťovni ste registrovaný, oznamovaciu povinnosť splníte prostredníctvom tlačiva „Oznámenie poistenca/platiteľa poistného“. Ak nie ste registrovaný v žiadnej zdravotnej poisťovni, je potrebné vyplniť a podať „Prihlášku poistenca“. Každá zdravotná poisťovňa má tlačivá zverejnené na svojej webovej stránke.

Upozornenie!

Do zdravotnej poisťovne ste ako SZČO povinná uhrádzať odo dňa vzniku oprávnenia mesačné preddavky na poistné vypočítané z minimálneho vymeriavacieho základu.

SZČO bez zdravotného postihnutia má percentuálnu sadzbu 14 % z vymeriavacieho základu, SZČO so zdravotným postihnutím má percentuálnu sadzbu 7 % (§ 12).

Minimálny vymeriavací základ na rok 2021 je vo výške 546 eur. Minimálny mesačný preddavok je 76,44 eura.

Ak by ste začali podnikať v priebehu mesiaca, uhrádzate alikvotnú čiastku preddavku na poistné za príslušné kalendárne dni statusu SZČO.

Splatnosť mesačného preddavku je do 8. dňa v mesiaci po uplynutí príslušného kalendárneho mesiaca (§ 17), napr. január 2021 je splatný najneskôr do 8. februára 2021. Výška preddavku do zdravotnej poisťovne sa mení vždy od 1. 1., a to na základe zvýšenia minimálneho vymeriavacieho základu alebo výpočtu vymeriavacieho základu z údajov z daňového priznania SZČO (§ 13).

Takto zmenená výška preddavku je platná do 31. 12., tzn. celý kalendárny rok (za podmienok, že nepríde v priebehu kalendárneho roka u SZČO k iným skutočnostiam, napr. k prerušeniu podnikania, súbehu poistení atď.). Na základe údajov z daňového priznania SZČO vykoná zdravotná poisťovňa aj ročné zúčtovanie poistného. Tieto údaje poskytuje zdravotnej poisťovni elektronicky priamo Finančná správa SR (§ 29b ods. 13). Zdravotná poisťovňa vykoná ročné zúčtovanie najneskôr do 30. septembra, v prípade, ak mal platiteľ poistného predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, vykoná ročné zúčtovanie najneskôr do 31. októbra. Výsledkom ročného zúčtovania môže byť preplatok alebo nedoplatok na poistnom. V prípade, ak výška preplatku alebo nedoplatku nedosiahne najmenej 5 eur, povinnosť odviesť nedoplatok alebo vrátiť preplatok nevzniká (§ 19 ods. 17).