Pred začiatkom každého podnikania je dôležité mať vidinu podnikania – v čom chcete podnikať, zvoliť si svoj smer – čo chcete dosiahnuť a akým spôsobom, urobiť si analýzu kapitálu, ktorý máte k dispozícii, zohľadniť aj očakávané výdavky, to znamená urobiť si tzv. podnikateľský plán, základom ktorého je mať dostatok potrebných informácií. Medzi prvotnú potrebnú informáciu patrí fakt, či smer – odbor, v ktorom ste sa rozhodli podnikať, patrí medzi voľné, viazané alebo remeselné živnosti. Či náhodou nebudete potrebovať zodpovedného zástupcu, ktorý musí mať s vami uzavretý pracovný pomer, čo znamená pre vás nie malé finančné náklady.

 

Podmienky prevádzkovania živnosti sú stanovené v zákone č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (ďalej len „živnostenský zákon“).

Pod pojmom živnosť sa rozumie:

  • sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne,
  • vo vlastnom mene,
  • na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku.

Základom je splnenie všeobecných podmienok (§ 6):

  • vek 18 rokov,
  • spôsobilosť na právne úkony,
  • bezúhonnosť.

Okrem všeobecných podmienok je potrebné splniť aj ďalšie, ktoré závisia od konkrétneho druhu živnosti. Živnostenský zákon rozlišuje tri druhy živností:

  • Voľné živnosti (§ 25 živnostenského zákona) – pri voľných živnostiach postačuje len splnenie všeobecných podmienok. Preukazovanie odbornej ani inej spôsobilosti sa nevyžaduje. Odporúčané označenie a obsahové vymedzenie činnosti na voľnú živnosť nájdete na stránke Ministerstva vnútra SR (http://www.minv.sk/?zivnostenske-podnikanie). Medzi voľné živnos­ti zaraďujeme: napr. sprostredkovateľskú činnosť v oblasti obchodu, slu­žieb, tovaru, kúpa tovaru (maloobchod, veľkoobchod), vedenie účtovníctva, reklamné a marketingové služby, administratívne služby, počítačové služby atď.
  • Remeselné živnosti (§ 20 – § 22 živnostenského zákona) – podmienkou prevádzkovania remeselnej živnosti je okrem všeobecných podmienok odborná spôsobilosť, ktorú je potrebné preukázať výučným listom alebo iným dokladom o riadnom ukončení príslušného učebného alebo študijného odboru.

Pokiaľ nie ste vyučený v odbore, mô­žete preukázať splnenie podmienky odbornej spôsobilosti náhradným spôsobom, ktorý je uvedený v § 22 živnostenského zákona, a to na základe získaného vzdelania a praxe, vďaka čomu môžu osoby s dlhoročnou praxou získať živnostenské oprávnenie aj v prípade chýbajúceho vzdelania.

Všetky remeselné živnosti sú uvedené v Prílohe č. 1 živnostenského zákona. Patrí sem napríklad murárstvo, stolárstvo, zámočníctvo či kozmetické služby.

  • Viazané živnosti (§ 23, § 24 živnostenského zákona) – v prípade prevádzkovania viazanej živnosti je okrem všeobecných podmienok nutná aj špecifická odborná spôsobilosť získaná inak ako vyučením v odbore podľa § 21 a § 22 živnostenského zákona. Zoznam viazaných živností, ako aj odborná spôsobilosť pre viazané živnosti sú upravené osobitnými predpismi uvedenými v Prílohe č. 2 živnostenského zákona. Patria sem činnosti ako zubná technika, prevádzkovanie autoškoly, prevádzkovanie cestovnej kancelárie, masérske služby či zmenárne.